Damcyklar är generellt sett lättare till vikten än herrcyklar. Det finns dock ett problem som delas av många av de populära damcyklarna på marknaden: ramen. Skeppshult Soft är ett exempel på en omtyckt damcykel som har en ram tillverkad i stål. Denna stålram är förvisso mer hållbar än en ram tillverkad i aluminium eller titan, men faktum är att stål är ett tungt material och det återspeglas i cykelns vikt.

Är Skeppshult tunga?

Trots att tillverkaren av Skepphultcykeln ser stål som ett material som representerar kvalitet, vilket de delvis har rätt i när det gäller ramens hållbarhet, kan en cykel vars ram är gjord av en lättmetall som till exempel aluminium vara flera kilo lättare än en cykel med stålram. Om du vill ha en cykel som är både väldigt hållbar men samtidigt väldigt lätt, bör du välja en ram tillverkad i titan. Titan är ett material som kombinerar god hållbarhet med en låg vikt, vilket också är anledningen till att det är det dyrare av de tre materialen. Ett fjärde material som förvisso ger en väldigt låg vikt, men samtidigt inte är särskilt hållbart, är kolfiber.

Är damcyklar med en högre vikt sämre?

Nej, en cykel som väger lite mer behöver nödvändigtvis inte vara sämre än lättare cyklar. Damcyklar med en ram tillverkad i stål kan emellertid upplevas som ganska tung för den genomsnittliga kvinnan, som väger mindre än en genomsnittlig man. En tung cykel innebär att det blir jobbigare att föra den uppför en backe, men också att det blir mer omständigt att bära den uppför trappor eller ta med den på tåget eller i tunnelbanan.

Det kan vara frestande att välja en av Skeppshults klassiska cyklar, och de fyller naturligtvis sin funktion. Som kvinna bör du dock vara medveten om den extra vikt som en ram av stål medför. Många av Skeppshults cykelmodeller har dessutom en sadel gjord av läder, vilket är ett klassiskt material som andas kvalitet. Likt fallet är med ramen bidrar dock en lädersadel till att öka cykelns vikt på ett helt annat sätt än en sadel tillverkad i syntetmaterial gör. Det gäller således att göra en avvägning mellan hållbarhet, vikt och pris.