En fråga som alltid verkar vara lika aktuell, är om man som kvinna behöver en damcykel eller om man kan köpa en unisexcykel eller kanske till och med en herrcykel. Svaret på den frågan är att det ofta varierar mellan olika individer, då den viktigaste faktorn är passformen och denna är högst individuell.

Många kvinnor upplever att damcyklar passar dem bra, medan andra tycker att det går lika bra med en unisexcykel. Vår rekommendation är att du alltid tar den cykel du överväger att köpa på en testtur innan du köper den. På så vis får du en känsla för den, och du bör även testa några olika cyklar vid samma tillfälle om du har möjlighet till det. Det finns små skillnader i hur olika varumärken dimensionerar sina cyklar, vilket gör att det är bra att prova cyklar från olika märken och storlekar.

Ett sätt att säkerställa att cykeln passar dig väl, är att låta en erfaren butiksmedarbetare ta dina mått såsom längd, flexibilitet och hur långt du framåt du når när du sitter på cykeln. Denna person kan också iaktta dig när du cyklar på en statisk cykel och utifrån denna information justera cykelns olika komponenter, såsom sadelhöjden, avståndet till styret och så vidare. Det kan vara så att vissa delar behöver bytas ut mot andra.

Nu när vi förhoppningsvis har rätat ut alla frågetecken kring damcyklar och unisexcyklar, samt cyklarnas passform, är det hög tid att jämföra de olika typer av damcyklar som finns tillgängliga på marknaden. Alla dessa cykeltyper har sina specifika egenskaper, vilket gör att de alla tre lämpar sig bäst för olika ändamål.

Behöver jag en damcykel?

Vilken damcykel passar mig bäst?

Det finns framför allt tre olika typer av cyklar, och vilken cykel du bör välja beror på vilken typ av cykling du har tänkt ägna dig åt.

Racercyklar är framtagna för att ge en högre hastighet och för att cyklas långa sträckor på väg. De har därför ramar med en låg vikt, tunna däck och ett styre som ger dig en mer aerodynamisk ställning. Vissa racercyklar betonar uthållighet och bekvämlighet medan andra lägger större vikt vid hastigheten. Denna typ av cykel är perfekt för dig som vill färdas längre sträckor på cykeln, cykla längs landsvägar eller delta i ett cykellopp.

Mountainbikes har en design som gör dem lämpade för cykling i terräng. De har därför platta styren och breda däck med mer framträdande däckmönster. Mountainbikes har ofta dämpare som ökar komforten i tuffare terräng, antingen på framsidan av cykeln eller på baksidan av den, eller både och. Denna typ av cykel är perfekt för dig som vill cykla i terräng och längs stigar.

Hybridcyklar används ofta för pendling till och från arbetsplatsen samt för cykling i stadsmiljö. Deras design påminner ofta om ett mellanting av en racercykel och en mountainbike, med platt styre och en upprätt åkställning. Detta gör att det är enklare för dig att hålla koll på din omgivning när du cyklar i trafiken.

De kan antingen ha en mer lättviktig racerram för mer rörlighet och högre hastighet, eller en ram som mer påminner om en mountainbikes ram, som är framtagen för att hantera tuffare vägförhållanden. Vissa hybridcyklar har likt mountainbikes dämpning, och du har även möjlighet att fästa olika tillbehör såsom stänkskärm, barnstol och cykelväska på ramen.

Om du främst använder din cykel för att pendla, kan en hybridcykel vara ett bra alternativ, även om många använder racercyklar eller mountainbikes för detta ändamål. Du som behöver ta med cykeln på tåget eller i tunnelbanan, eller inte har något bra utrymme på jobbet eller hemma att förvara cykeln, kan med fördel överväga att skaffa en vikbar cykel.