Man har tidigare trott att kvinnor har kortare kroppar med längre ben än vad män har. Det har dock visat sig att ju närmare man undersöker det hela, desto svårare är det att hitta någon data som faktiskt stödjer detta påstående. Faktum är att cykeltillverkare som har data på människokroppens olika mått menar att det inte finns någonting som ger stöd åt påståendet att kvinnor skulle ha längre ben och kortare överkropp.

Det i sig är förstås intressant, eftersom de flesta varumärken på marknaden har ägnat många årtionden åt att ta fram särskilda damcyklar åt kvinnor med en mer öppen ram. Även om cyklarna i mångt och mycket har samma egenskaper oavsett om de är herrcyklar eller damcyklar, är det så att ju kortare överröret är desto mindre sportig blir cykeln att cykla på. Det är möjligt att förkorta cykelns stam, men det kommer bara göra att den blir mer ryckig i sin vägföring.

De flesta experter på området är överens om att det är en myt med längden på kvinnors ben och överkroppar, men vissa menar att det finns helt andra anledningar till att cykeltillverkarna producerar särskilda damcyklar för kvinnor.

Behöver kvinnor särskilda damcyklar?

Därför kan kvinnor dra nytta av damcyklar

  • Kvinnor har generellt sett mindre muskelmassa än män, vilket innebär att de även har mindre corestyrka. Därför bör kvinnor inte sitta i en utsträckt ställning, vilket gör att det kortare överröret kommer till användning.
  • Kvinnor har proportionellt kortare armar än de flesta män, vilket är ännu en anledning till att ett kortare överrör kanske inte är en så dum idé trots allt.
  • Kvinnor har ofta lite mer vikt att bära på kring höfterna än det motsatta könet, vilket ger en annan tyngdpunkt och viktfördelning än den manliga kroppen. Därför bör naturligtvis cykeln utformas för att hantera detta.
  • Kvinnor är ofta lite lättare än män. Ramen kan därför bestå av ett tunnare material, vilket gör att cykelns vikt utgör en mindre del av cyklistens vikt än vad fallet hade varit om du som lättare kvinna skulle cykla på en herrcykel. Damcyklar behöver heller inte vara lika styva som herrcyklar eftersom kvinnor generellt sett inte genererar lika mycket kraft.
  • Ramen kan i många fall förbli densamma om en kvinna skulle köpa en herrcykel, men kvinnor behöver andra komponenter än män. Den genomsnittliga kvinnan behöver införskaffa en särskild damsadel, styre och vevparti för att få cykeln att passa kroppen bra. Den genomsnittliga mannen behöver inte köpa alla dessa komponenter efter att ha köpt en ny cykel, vilket gör att inte heller den genomsnittliga kvinnan bör behöva göra detta. Därför är det naturligtvis mer logiskt att man som kvinna köper en damcykel istället för en herrcykel.
  • Den genomsnittliga kvinnan lockas inte av samma typ av reklam som män. För att uppmuntra kvinnor att köpa cyklar bör tillverkaren därför marknadsföra sina cyklar till just kvinnor. Det finns förstås en anledning till att många damcyklar har en mer feminin färg än herrcyklar.

Därför behöver kvinnor damcyklar

Som vi har gått igenom här ovanför behöver en cykel anpassas efter sin cyklist. Passformen är individuell och det som fungerar för en kvinna kan vara någonting helt annat än det som fungerar för en annan kvinna. För att hitta den rätta cykeln för just dig kan du behöva testcykla den innan köpet.

Vissa tillverkare använder sig av data från cyklister för att finjustera sina ramar. Det kan vara värt att testa en sådan cykel för att se om den passar dig. De flesta kvinnor behöver ett särskilt styre, en damsadel och kanske även ett särskild vevparti. Om din drömcykel inte har de perfekta komponenterna som standard, är den goda nyheten att det är enkelt att byta ut dem.