Precis som alla andra komponenter på dagens damcyklar finns det flera olika typer av bromsar att välja mellan. Här går vi igenom skillnaderna mellan tre av de allra vanligaste typerna av cykelbromsar: fotbroms, fälgbroms och skivbroms.

Fotbroms, fälgbroms eller skivbroms?

Fälgbroms

Fälgbromsar, även kallade v-bromsar, har en låg vikt men slits lätt och behöver ofta justeras. Fälgbromsarna har fått sitt namn från att bromskraften åstadkoms genom de två bromsbelägg på fälgen som får cykeln att stanna. Dessa bromsbelägg kan vara tillverkade av läder, kork eller gummi, och styrs vanligtvis genom ett bromsreglage som sitter på cykelns styre.

Fälgbromsar kräver regelbundet underhåll, då bromsbeläggen ganska snabbt slits ut och måste bytas ut. Innan de är helt utslitna kan de dessutom behöva justeras för att fortsätta ta vid inbromsning. Till skillnad från andra typer av bromsar riskerar de också att hamna fel på hjulet, vilket kan orsaka skav på däcket och i slutändan ge upphov till en punktering.

Skivbroms

Skivbromsar är vädertåliga på så sätt att de alltid tar i alla väder, oavsett om det snöar eller regnar, medan fälgbromsar istället glider mot fälgen under sämre väderförhållanden. I jämförelse med fälgbromsar innebär skivbromsar dessutom ett minskat servicebehov och slitage. Nackdelarna med skivbromsar är att de har en högre vikt än fälgbromsar, samt att det är svårt att serva dem på egen hand.

Det finns två olika typer av skivbromsar: hydrauliska och mekaniska. Mekaniska skivbromsar innebär ett ökat behov av underhåll, en minskad känsla vid inbromsning samt kan fungera sämre under kallare väderförhållanden eftersom vajern kan frysa. Hydrauliska bromsar behöver i princip inte justeras, ger en ökad känsla vid inbromsning och bromsklossarna ligger alltid rätt tack vare oljetrycket, även vid slitage.

Fotbroms

Fotbromsar kallas även för navbromsar och är den enda typen av broms som ger dig som cyklist möjlighet att bromsa med hjälp av foten. Navbromsar är inkapslade och har inget särskilt stort behov av service eftersom smutsen hålls ute. Nackdelarna med fotbroms är att de har en hög vikt samt att det kan vara svårt att bromsa med foten när pedalen inte är i rätt läge, vilket den riskerar att vara i vägkorsningar och andra situationer där du behöver kunna bromsa snabbt.