Fotbroms, fälgbroms eller skivbroms?

Precis som alla andra komponenter på dagens damcyklar finns det flera olika typer av bromsar att välja mellan. Här går vi igenom skillnaderna mellan tre av de allra vanligaste typerna av cykelbromsar: fotbroms, fälgbroms och skivbroms.

Fotbroms, fälgbroms eller skivbroms?

Fälgbroms

Fälgbromsar, även kallade v-bromsar, har en låg vikt men slits lätt och behöver ofta justeras. Fälgbromsarna har fått sitt namn från att bromskraften åstadkoms genom de två bromsbelägg på fälgen som får cykeln att stanna. Dessa bromsbelägg kan vara tillverkade av läder, kork eller gummi, och styrs vanligtvis genom ett bromsreglage som sitter på cykelns styre.

Fälgbromsar kräver regelbundet underhåll, då bromsbeläggen ganska snabbt slits ut och måste bytas ut. Innan de är helt utslitna kan de dessutom behöva justeras för att fortsätta ta vid inbromsning. Till skillnad från andra typer av bromsar riskerar de också att hamna fel på hjulet, vilket kan orsaka skav på däcket och i slutändan ge upphov till en punktering.

Skivbroms

Skivbromsar är vädertåliga på så sätt att de alltid tar i alla väder, oavsett om det snöar eller regnar, medan fälgbromsar istället glider mot fälgen under sämre väderförhållanden. I jämförelse med fälgbromsar innebär skivbromsar dessutom ett minskat servicebehov och slitage. Nackdelarna med skivbromsar är att de har en högre vikt än fälgbromsar, samt att det är svårt att serva dem på egen hand.

Det finns två olika typer av skivbromsar: hydrauliska och mekaniska. Mekaniska skivbromsar innebär ett ökat behov av underhåll, en minskad känsla vid inbromsning samt kan fungera sämre under kallare väderförhållanden eftersom vajern kan frysa. Hydrauliska bromsar behöver i princip inte justeras, ger en ökad känsla vid inbromsning och bromsklossarna ligger alltid rätt tack vare oljetrycket, även vid slitage.

Fotbroms

Fotbromsar kallas även för navbromsar och är den enda typen av broms som ger dig som cyklist möjlighet att bromsa med hjälp av foten. Navbromsar är inkapslade och har inget särskilt stort behov av service eftersom smutsen hålls ute. Nackdelarna med fotbroms är att de har en hög vikt samt att det kan vara svårt att bromsa med foten när pedalen inte är i rätt läge, vilket den riskerar att vara i vägkorsningar och andra situationer där du behöver kunna bromsa snabbt.

Är Skeppshult tunga?

Damcyklar är generellt sett lättare till vikten än herrcyklar. Det finns dock ett problem som delas av många av de populära damcyklarna på marknaden: ramen. Skeppshult Soft är ett exempel på en omtyckt damcykel som har en ram tillverkad i stål. Denna stålram är förvisso mer hållbar än en ram tillverkad i aluminium eller titan, men faktum är att stål är ett tungt material och det återspeglas i cykelns vikt.

Är Skeppshult tunga?

Trots att tillverkaren av Skepphultcykeln ser stål som ett material som representerar kvalitet, vilket de delvis har rätt i när det gäller ramens hållbarhet, kan en cykel vars ram är gjord av en lättmetall som till exempel aluminium vara flera kilo lättare än en cykel med stålram. Om du vill ha en cykel som är både väldigt hållbar men samtidigt väldigt lätt, bör du välja en ram tillverkad i titan. Titan är ett material som kombinerar god hållbarhet med en låg vikt, vilket också är anledningen till att det är det dyrare av de tre materialen. Ett fjärde material som förvisso ger en väldigt låg vikt, men samtidigt inte är särskilt hållbart, är kolfiber.

Är damcyklar med en högre vikt sämre?

Nej, en cykel som väger lite mer behöver nödvändigtvis inte vara sämre än lättare cyklar. Damcyklar med en ram tillverkad i stål kan emellertid upplevas som ganska tung för den genomsnittliga kvinnan, som väger mindre än en genomsnittlig man. En tung cykel innebär att det blir jobbigare att föra den uppför en backe, men också att det blir mer omständigt att bära den uppför trappor eller ta med den på tåget eller i tunnelbanan.

Det kan vara frestande att välja en av Skeppshults klassiska cyklar, och de fyller naturligtvis sin funktion. Som kvinna bör du dock vara medveten om den extra vikt som en ram av stål medför. Många av Skeppshults cykelmodeller har dessutom en sadel gjord av läder, vilket är ett klassiskt material som andas kvalitet. Likt fallet är med ramen bidrar dock en lädersadel till att öka cykelns vikt på ett helt annat sätt än en sadel tillverkad i syntetmaterial gör. Det gäller således att göra en avvägning mellan hållbarhet, vikt och pris.

Damcykelns kännetecken: Den öppna ramen

Den öppna ramen är en typ av cykelram som traditionellt sett har varit förknippat med damcyklar. Damcykeln har även kallats för tantcykel och kärringcykel, men har trots detta ofta varit lika populär bland killar och män som bland tjejer och kvinnor.

Damcykelns kännetecken: Den öppna ramen

Damcykelns öppna eller svängda ram innebär en fördel främst för de cyklister som bär kjol eller klänning. De cyklar som har en rak ram går under beteckningen herrcyklar. Eftersom kvinnor och män inte längre klär sig som vi gjorde för några århundraden sedan, har den öppna eller svängda ramen inte heller samma betydelse idag.

Med det sagt har de allra flesta av dagens damcyklar fortfarande en öppen ram. Huruvida detta beror på traditionens makt eller om den öppna ramen fortfarande fyller en funktion varierar förmodligen från individ till individ. Men damer skulle nog i högre utsträckning kunna använda sig av herrcyklar och vice versa.

Vilka var då fördelarna med den öppna ramen? Sedan slutet av 1900-talet har cykelns “kön” fått en minskad betydelse, men tidigare förde damcykeln med sig följande fördelar:

  • Minskad risk för att kläderna skulle töjas ut eller rivas sönder vid påstigning i cykelsadeln.
  • cyklisten kunde bära kjol, vilket kunde kräva ett kjolskydd på bakhjulet och eventuellt även ett kedjeskydd.
  • Det går snabbare att kliva på och av cykeln, vilket gör att den öppna ramen fortfarande är populär på budcyklar.
  • Äldre människor och personer med begränsad rörlighet kan enklare kliva på och av en damcykel tack vare den öppna ramen.
  • En damcykel är potentiellt sett säkrare än en herrcykel, på så sätt att en cyklist som förlorar balansen kan ställa sig framför sadeln utan att ramen kommer emellan.
  • Ramen är mer kompakt och är därför vanligare bland ihopfällbara cyklar.

Den öppna ram som kännetecknar damcyklar för också med sig vissa nackdelar, nämligen följande:

  • Ramen är ofta tyngre jämfört med en traditionell herrcykelram, på grund av att en del av ramen måste vara lite tjockare. Anledningen till detta är just den öppna designen, där vikten inte kan fördelas på samma sätt som med herrcykelns diamantformade ramkonstruktion.
  • Det finns färre platser att montera tillbehör såsom en vattenflaska eller en cykelpump.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén