Det finns få saker som med tiden har blivit så pass synonyma med ett lokalsamhälle som fallet är med den lilla småländska orten Skeppshult och Skeppshultcykeln. Skeppshult har tillsammans med Crescent och Monark legat i framkant inom den svenska cykeltillverkningen i många decennier. Faktum är att dessa tre varumärken inte bara har blivit kända här hemma i Sverige utan även internationellt.

Här tittar vi lite närmare på kända damcykelmodeller samt på den fascinerande historien bakom de tre svenska cykelgiganterna.

Kända damcyklar genom tiderna

Klassiska damcyklar i modern tappning

Crescent har under årens lopp tagit fram flera klassiska damcyklar såsom Lotta, Sunnan och Toste. Monark Karin är varumärket Monarks mest sålda cykel i Sverige. Denna cykel har en svängd ram vars design idag har mer än hundra år på nacken. Skeppshult Natur, den mest kända Skeppshultcykeln någonsin, började tillverkas på 1920-talet. Den moderna upplagan av damcyklarna i serien har fortfarande kvar den klassiska känslan.

Alla dessa tre cykeltillverkare: Crescent, Monark och Skeppshult säljer än idag sina mest klassiska modeller av damcyklar. Även om dagens cyklar förstås är moderna till sin utformning, har de kvar många av de retrodetaljer som deras föregångare hade. Det är också så att ramarna ofta har samma design som de klassiska modellerna, eller åtminstone en snarlik sådan.

Damcyklar är inte heller bara till för damer, utan Monark Karin har i alla tider varit väldigt populär även bland herrar av alla åldrar och är så än idag. De allra flesta av oss känner igen de klassiskt designade cyklarna när vi ser dem, men få känner till dessa cykeltillverkares historia. Kände du till exempel till att Crescent och Monark i drygt 50 år har seglat under samma flagg, även om de bägge varumärkena fortfarande är i bruk?

Skeppshultcykelns historia

Skeppshults cykeltillverkning härstammar från år 1911, då en man vid namn Albert Samuelsson påbörjade tillverkningen av cyklar. Cyklarna gick ursprungligen under namnet Skogsstjärnan, men efter en tvist om namnet bytte han på 1920-talet namn på dem till Smålands Original. Vid den här tidpunkten bildades också ett bolag vid namn Albert Samuelsson & Co, vilket ansvarade för tillverkningen av dessa cyklar. Även en fabrik uppfördes och företagets trehjuliga barncyklar blev en massiv framgång när de år 1930 lanserads.

1934 avled företagets grundare, vilket gjorde att den yngre brodern Arvid Samuelsson tog över. Han utvidgade op 1940-talet företagets utbud av cyklar genom att börja tillverka tandemcyklar, transportcyklar och cykelkärror. Det nuvarande namnet, Skeppshultcykeln fick företaget 1945 och Skeppshult har flera gånger fått sina modeller utsedda till “Årets cykel”.

Monarks och Crescents historia

Crescent var ursprungligen ett amerikanskt varumärke, men cirka 1908 började man tillverka cyklar i Sverige. Företaget har under årens lopp gått under ett flertal olika namn, men i mitten av 1900-talet blev Crescent företagets huvudmärke.

Monark började tillverka cyklar 1908 i Varberg under namnet Svenska Cykeldepoten. 1917 började man använda namnet Monark och även det välkända frontmärket. Innan dess gick damcyklarna under namnet Mode – ett namn som vissa modeller hade en bit in på 1930-talet. 1925 expanderade företaget genom att börja tillverka cyklar i en fabrik nära Varberg, och i samband med detta passade man också på att byta namn på företaget till Svenska Cykelfabriken. Företaget blev snart en av de ledande cykeltillverkarna i landet. Sedermera bytte man namn igen till Svenska Cykelfabriken Monark och därefter AB Cykelfabriken Monark.

1960 slog Crescent ihop sina påsar med Monark, en cykelfabrik i Varberg. Efter några år fick företaget namnet Monark Crescent AB (MCB). 1961 tog man över tillverkningen av cyklar och mopeder från Husqvarna. Än idag finns såväl Monark och Crescent kvar som varumärken, och bägge är klassiska och ledande varumärken på cykelmarknaden.