Om du liksom oss är en kvinna som verkligen älskar att cykla, kommer du förmodligen att hitta en hel del matnyttig information här på sajten. Som du säkert redan känner till är utbudet av damcyklar ganska begränsat och det finns utan tvekan fler herrcyklar på marknaden än vad det finns damcyklar. Om du också gillar att cykla i alla tänkbara terränger och under olika väderförhållanden, oavsett om du pendlar till jobbet ett cyklar på din fritid, är du förmodligen intresserad av hur du på bästa sätt ställer in din cykel för att anpassa den efter just dina mått. Det och mycket annat går vi igenom här på webbplatsen!

Du vet förmodligen också att det finns fler cykeltyper utöver damcyklar och herrcyklar, nämligen hybridcyklar. Den sistnämnda är en slag kombination av en racercykel och en mountainbike, och man skulle kunna säga att hybridcykeln i många fall har givits det bästa från två världar vad gäller egenskaper. De har dock även sina begränsningar, men om du främst har tänkt cykla på asfalt men även lite grann i MTB-spår och annan tuffare terräng kan hybridcykeln vara rätt cykeltyp för dig. Vi informerar bland annat om hur damcyklar skiljer sig åt från de andra två cykeltyperna, allt för att underlätta för dig som går i tankar på att köpa en ny cykel. Om det är så att du redan har en hybridcykel går vi även igenom hur du kan byta ut vissa komponenter för att göra den mer kvinnovänlig.

I slutändan handlar det mesta, förutom under vilka förhållanden och i vilket syfte du har tänkt använda cykeln, om att hitta en cykel som passar dig så bra som möjligt och sedan optimera passformen utifrån din kropp. Du som är ute efter en cykel som ger en ganska avslappnad ställning, hög nivå av komfort och en trevlig upprätt cykelupplevelse kan med största sannolikhet finna det du söker i just en hybridcykel. Om så inte är fallet bör du, trots att vissa kvinnor föredrar herrcyklar framför damcyklar, förmodligen titta närmare på cyklar som är framtagna specifikt för kvinnor.

Om du har en längre överkropp, längre armar eller kortare ben än den genomsnittliga kvinnan kan det dock vara svårt att hitta någonting som känns bra i utbudet av damcyklar. I sådana fall rekommenderar vi att du vänder blicken mot en hybridcykel, eller kanske till och med en herrcykel, men byter ut vissa av de delar som medföljer som standard.