Oavsett om du funderar på att köpa en helt ny cykel eller vill justera din nuvarande cykel så den får ännu bättre passform, finns det flera ganska enkla justeringar du kan göra för att i praktiken förvandla din unisexcykel till en mer damvänlig sådan.

Nuförtiden har kvinnliga cyklister fler valmöjligheter än någonsin när det kommer till att köpa en mountainbike eller racercykel, eftersom allt fler alternativ riktar sig särskilt till kvinnor. Det finns inte en enskild definition på vad som är en kvinnlig sportcykel, men det finns vissa skillnader mellan damcyklar och unisexcyklar när det kommer till geometrin.

Ramen är nämligen anpassad utifrån de mått som tillverkaren tror passar den genomsnittliga kvinnan, som anses ha något kortare överkropp och armar men längre ben än män. Det innebär bland annat att överröret är kortare och stammen kortare. Om du har köpt en unisexcykel kan du därför behöva göra vissa justeringar. Många av dessa kan du enkelt göra själv.

Så anpassar du din unisexcykel

Montera en damsadel

Många kvinnor upplever ömhet på grund av sadeln. Problemet är så pass stort att särskilda sadlar togs fram till de brittiska damcyklisterna inför OS i London 2012. Genom att byta till en damsadel slipper du det obehag som kan resultera i väldigt smärtsamma cykelturer och att du hela tiden ändrar ställning i sadeln. Om du har möjlighet bör du testa en sadel under en kortare tidsperiod innan du utvärderar den.

Byt ut eller vänd på sadelröret

Genom att vända på sadelröret kan du på ett enkelt sätt förändra vinkeln och skapa en kortare räckvidd. Du bör dock vara medveten om att detta kommer föra dig framåt i relation till vevlagret och att förändringen kan få en negativ inverkan på ditt pedalslag, eller till och med öka påfrestningen på dina knän.

Byt stammen mot en kortare

Om du vill minska räckvidden på din cykel, kan du snabbt göra det till en ganska låg kostnad. Det finns väldigt korta stammar för mountainbikes som är väldigt trendiga, men om du har en stam kortare än cirka 80 mm på en racercykel kan den bli alltför ryckig.

Ställ in styrets höjd

Du bör kontrollera att styret inte är för brett. Mountainbikes har styren som verkar bli allt bredare, och även om det kan förbättra styrförmågan kan det också bli alldeles för brett. Om du har en 90-gradig vinkel på armarna bör du ha armbågarna något bredare än dina händer. Utgå från din axelbredd och lägg sedan på några centimeter, så kan dina armar bre ut sig på ett naturligt sätt.

Byt till kortare vevparti

Genom att montera ett kortare vevparti kan du förhindra att tårna överlappar och minska risken för att tårna kan fastna i framhjulet. Om du är kortare till växten bör du kortare vevarmar också göra det enklare för dig att svänga på hjulen, vilket minskar belastningen på knäna och gör att du kan bibehålla en mer effektiv kadens.

Minska avståndet till broms- och växelreglagen

Många kvinnor känner att de behöver sträcka ut sina armar för att nå broms- och växelreglagen på cykeln. Detta kan ge upphov till obehag, samtidigt som det också betyder att du som cyklist har mindre kontroll över cykeln. Vissa broms- och växelreglage, såsom Shimano STI, ger en justerbar räckvidd.

Ett alternativ om du har en annan typ av broms- och växelreglage, är att montera så kallade shims. Dessa sätts på spakens översida för att föra den närmare styret. På mountainbikes kan du ofta justera reglagen ganska enkelt, och du kan även byta position på växel- och bromsreglagen på styret om du så önskar, för att göra dem ännu mer behagliga att använda.